Mahtavaa, syksy saapuu ja sen mukana iloksemme sateet ja tuulet. Ei ole siunattu Suomen ilmastoa motocrossaria ajatellen. Saa kuraa tuutin täydeltä niin äidin pesukone kuin pihan pesupaikka. Sehän on siis keskellä pihaa, paraatipaikalla. Ei ole enää laattojen ympärillä kivituhkaa, vaan sen peittää pehmeä crossimonttujen rantahiekka. Tiedä vaikka siitä hiekkalinnan joku päivä muovailisin. 

Kura%20Iisalmi.jpg

Isompi Puolika Iisalmen Mx-liigakilpailun aika- ajojen jälkeen

Suomen sää on nyt mitä on. Välillä sataa, välillä paistaa aurinko, ei ole onnistunut sammakot tai Föhritkään tulevaa aina ennustamaan. Mutta ainahan on sanottu että, Suomen ilmasto on rikkaus neljän vuodenajan vuoksi. Onkohan niin? Vai onko se vain puhetta, ettei me ihan masennuta täällä pimeydessä, osattais olla iloisia siitä kylmästä sateisesta syksystä kirkasvalolamppujen polttaessa verkkokalvomme. 

Motocrossi on näillä leveysasteilla painottunut hyvin tuohon lumettomaan aikaan ymmärrettävistä syistä. Sitkeimmät vaihtaa piikkirenkaat alle ja uhmaa pakkasta ja kylmää hampaat kalisten. Onhan siinä oma fiiliksensä. Mutta, mutta. Suomessa on muutama sisähalli, muistaakseni neljä, missä motocrossia voi talvella harrastaa pehmeällä hiekalla. Karavaani se meilläkin on kulkenut hallillta toiselle, jotka ovat noin 170-300km päässä. Jotkut tekevät näitä matkoja joka viikonloppu. Moniko lätkä-iskä lähtee viemään harjoituksiin junioriaan 300km päähän? Jo olis iso haloo jos lähialueen jäähallit lakkautettais. Ja mikä asiassa on hassuinta, suurin määrä motocrossin harrastajia taitaa painottua tänne Etelä- Suomeen, mutta täällä ei ole yhtään hallia! Hyvinkäälle yritettiin, ei tainnut lupaa heltyä (en tiedä oikeaa syytä, miksi ei toteutunut). Luulen että ne luvat ovat niin kiven kovaan jonkun päättäjän penkin alla, että emme voi kuin odottaa. Saastutamme sitten ajamalla diselipakuilla sen 300km mennentullen. 

GOPR0090.jpg

Turun hallilta kuvaa parin vuoden takaa

Melkein viikonloppuna olin haljeta innostuksesta, luin paikallislehdestä pienen pienen präntin että, kaupunkiimme avataan motocrossihalli! Voi sitä riemua ennen kuin sain luettua jutun loppuun. En ole mikään viherpiipertäjä, mutta en mikään luonnon tuhoajakaan näin nyt alkuun, ennenkuin joku hyppää takajaloille. Se halli tulee olemaan sähkömopoille! Eih! Minä haluan kuulla nelitahtisen pyöräni äänen kun ajan! Sähköpyörä on kuin hiippailisi salaa, vain suhina kuuluu. Sama kuin laittais lätkäpelaajille luistimien sijaan tossut. Motocrossiin kuuluu nyt vain ne äänet ja moottorin jyry oleellisena osana.  Ei mulla kylmätväreet mene hiljaaisuudessa.

Täytyykö tässä itse puuhaamaan motocross sisähallin puolesta. Lääniä on, isoja lentokone hangaareja poistetaan käytöstä valmiina olevien ilmanpoisto järjestelmin, rahoitus ja luvat puutttuu. Jos jäähalleja putkahtelee tuon tuosta ja kannustetaan harrastamaan, niin miksi moottoriurheilu halutaan ajaa ahtaalle ja tehdä harrastamisesta vaikeaa? Hiihtäjätkin tungetaan putkeen turvaan viimalta ja pakkaselta. Jalkapallolijatkin saa pehmustetun kuplan missä harjoitella oikeaoppisia feikkikaatumisia. Mutta crossarit, annetaan niiden nyt jylistä siellä pihalla kun ne rakastaa sitä rapaa niin kovasti. No, ei rakasteta ei!

Ei mene tasan pihlajanmarjat.